Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok a mozgásról

2012.03.16

Folyton-folyvást érzem,hogy nagyon szükségem van a mozgásra.Mostanában nem működik egyedül olyan jól ez a dolog,mint tavaly.Azt tapasztalom,hogy hiába határozom el magam reggel,hogy namost aztán maaaa!.........valahogy mégis úgy telnek el a napok,hogy a legritkább esetben tudom a mozgást beilleszteni.Pedig folyton mozgásban vagyok....... :)Ez aztán elkeserít.Érzem,hogy kezdek tespedni,szép lassan kúsznak felfelé a kilók is..............egyre inkább lustának érzem magam.Ha végzek este a feladataimmal (napi penzum),alig várom,hogy letegyem a fenekem.Minél inkább nem mozgok,-annál inkább ezt érzem pihenésnek.

Pedig.......!

Amikor rendszeresen mozogtam,egyre inkább-napról-napra jobban azt éreztem,hogy majd kicsattanok a tetterőtől!S mivel itthon mostanában nem működik a "csak elhatározás" alapon a mozgás,kénytelen vagyok irányított jógát végezni.Jógát éppen azért,mert az 5 Tibeti is nagyon megfelelő mozgásforma,rengeteg energiát ad,ennélfogva bakot nem  lőhetek a jógával :)

 

Amit érdemes tudni a jógáról: 

A jóga indiai eredetű bölcseleti és életviteli rendszer, amelynek hátterében a hindu vallás tanításai állnak. Az az irányzata - a hatha jóga - amely a nyugati világban leginkább elterjedt, a mozdulatokon, a testtartásokon és a légzésszabályozáson át éri el azt a szellemi célt, amelyet minden jóga rendszer maga elé tűz.

Ez nem más, mint "az elme tevékenységének elnyomása" (ahogy Patandzsali, a jógairodalom klasszikusa fogalmaz) s ezen keresztül az Atmannal (az önmagában való Egyetemes Léttel) történő egyesülés. Azok az élettani és pszichés hatások, amelyek a jógát oly kiváló testgyakorlási módszerré és gyógyító eszközzé teszik, a hagyományos értelmezés szemszögéből voltaképpen melléktermékek.

 

A jóga ősi hindu szemmel

jóga A hatha jóga elméletében és gyakorlatában fontos szerep jut a testet átható energiának, hagyományos néven a pránának.
A csakrák (energiaközpontok) és nádik (energiavezetékek) rendszere tulajdonképpen egy energiatest vagy finomtest kiemelt helyeinek tekinthető, e köré rendeződik a fizikai test anatómiai szerkezete.

Az energiatest alapvetően meghatározza a fizikai test folyamatait, s amikor a gyakorló a jógatechnikákat alkalmazza, a finomtesten keresztül igyekszik hatni a fizikai test funkcióira és a tudatra. A hatha jóga, - még ha csak testedzésként, illetve terápiás célra alkalmazzuk - akkor is több, mint egyszerű gimnasztika.

Jóga testtartások célja és kivitelezése

Az ászanák (testtartások) célja, hogy a test egyensúlyba kerüljön, megszabaduljon a felesleges feszültségektől, és lehetőség nyíljon a befelé figyelésre, az energiák szabályozására. A gyakorlatok kezdetben nehezek lehetnek, kitartó művelésük azonban könnyedséghez, örömhöz, felszabadultsághoz vezet.

jóga Az ászanák technikai kivitelezésének sajátossága a hosszú kitartás, amely csak rendszeres gyakorlással és a fokozatosság elvének betartásával érhető el. A légzőgyakorlatoknál a test szerepe már csökkenőben van.

Csak a légzőszervek (orrjáratok, nyálkahártyák, légcső, tüdő) és a légzőizmok aktívak. A pránajáma gyakorlatok során követett légzésritmus az egészségre gyakorolt kedvező hatáson túl, segít a helytelen vágyak leküzdésében és megnyugtatja az idegrendszert.

A jóga fontosabb élettani hatásai:

  • Az izmok megnyúlási képességének és teljesítményének növelése. A jóga gyakorlatai elsősorban az egészség szempontjából igen fontos mélyebben fekvő izomcsoportokat veszik célba
  • Az izületek rugalmasságának fokozása, anyagcseréjük serkentése
  • A keringés javítása, értorna
  • A légzőkapacitás növelése, a légzőizmok gazdaságos, összerendezett működésének biztosítása
  • A belső szervek masszázsa
  • A belső elválasztású mirigyek működésének kiegyensúlyozása
  • A vegetatív idegrendszer egyensúlyának biztosítása
  • Az érzelmek kiegyensúlyozása, a hangulati élet javítása
  • A tudatállapot befolyásolása.
(Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia)

JÓGÁVAL GYÓGYÍTHATÓ BETEGSÉGEK

Elsősorban a mozgásszervi és az idegrendszeri problémák esetén hatásos de légzőgyakorlatai, ill. különböző testhelyzetei által a test belső szerveire gyakorolt nyomás hatására, belgyógyászati panaszok kezelésére is alkalmas.

 

Emésztőrendszeri problémák

- étvágytalanság,
- puffadás
- székrekedés
- máj- és epebántalma, epekövek
- gyomorfájdalmak
- gyomor- ill. nyombélfekély
- hajhullás (legtöbbször emésztőrendszeri okokra vezethető vissza)

Szív- és Érrendszeri betegségek

- szívritmuszavar
- szívgyengeség
- szívidegesség
- érelmeszesedés
- visszérgyulladás
- aranyér

Légzőszervi rendellenességek

- felső légúti gyulladások: megfázás, nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás
- köhögés
- hörghurut
- asztma
- arc, és homloküreg gyulladás 

Anyagcsere zavarok

- köszvény
- cukorbetegség
- elhízás
- soványság 

Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás 

Daganatos betegségek

Immunerősítés 

Mozgásszervi problémák

- lumbágó
- isiász
- izületi gyulladás, kopás, artrózis
- Bechterew kór

Ideg- és elmebetegségek

- fejfájás, migrén
- ideggyulladás
- alvásprobléma
- neurózis
- kimerültség
- rossz stressztűrő képesség
- Szklerózis Multiplex 

Vizeletkiválasztó rendszer betegségei

- hólyaghurut
- hugyhólyag gyulladás
- vesegyulladás
- vesekő 

Férfi- és női betegségek

- prosztataduzzanat
- menstruációs zavarok

Allergiás betegségek

- szénanátha
- asztmatikus panaszok
- ételallergiák

 

Az első áttörő élmények közé tartozik, amikor a helyesen kivitelezett testtartás közben egyszerre elemi erejű forróság árad szét a jógázó testében, jelezve, hogy az ún. nádik, vagyis energiacsatornák megnyíltak, a prána (vagyis energia) szabadon, gátaktól mentesen áramlik a testben. Ez az erős áramlat megnyithat bizonyos energetikai blokkokat, amelyek hatására elmúlhatnak betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok, megoldódhatnak régóta húzódó, romboló hatású élethelyzetek.

A gyakorló ilyenkor órákig, vagy akár napokig is érezheti ennek közvetlen testi hatásait: mély, intenzív örömérzést, energiával való töltöttséget, tisztább látást mind fizikai, mind mentális szinten, a teljesség élményét. Nem különleges állapotok ezek, inkább a test természetes állapota lenne, ha nem korlátoznánk, mérgeznénk helytelen életmóddal és gondolkodással. Ez az élmény sokkal intenzívebb és magától értetődőbb, mint a hétköznapi élet bármilyen tapasztalata. Aki átélte, többé nem fog azonosulni azzal a korlátolt, gyarló elmével, amelyet személyiségünknek élünk meg. A kiáradás, az irány nélküli szeretet olyan átható érzések, amelyek elmossák normálisnak elfogadott tudatállapotaink határait.

Ez az élmény nem hozható létre tudatállapot módosító szerekkel, hipnózissal, vagy extázissal. Ezek hatása lehet ugyan hasonlóan intenzív, azonban nélkülözi a tisztaságnak és a valóságosságnak ezt a magától értetődőségét. A jóga hozzásegít, hogy megpillantsuk a Szamádhi, a legmagasabb rendű tudatállapot, a Megvilágosodás halvány visszfényét, amely még így is olyan elsöprő erejű, hogy egy csapásra képes gyökeresen megváltoztatni a gyakorló világképét, értékrendjét, gondolkodásmódját - egész életét.

A jóga nem adja ajándékba ezeket a csodálatos változásokat - a gyakorlónak ugyanúgy végig kell járnia saját útját, fokozatosan elhagyva, levetkőzve csak rá jellemző, másokéval nem összevethető korlátait. Sok a tévút, a megtévesztő élmény, amely könnyen megadja a megérkezettség illúzióját, és a gőg, a felsőbbrendűség, a hatalom csapdái hosszú időre megrekeszthetik, vagy akár vissza is vethetik fejlődésében a kívülről mesternek vélhető jógit.

A legmagasabb rendű állapot a jóga filozófiája szerint az Ísvara pranidhána, az Istennek való odaadottság. Ez nem folyamatos imádkozást, vagy ájtatoskodást jelent, hanem a tökéletes önátadás, belefeledkezés boldogságát az élet minden pillanatában. Megszűnik az idő, a tér, az Én illúziója, és ami marad, az a teljesség, az egység élménye. Ez a végső lényege minden embernek, minden létezőnek - a tudat csupán "időlegesen" korlátozódik erre az apró területre, amelyet Énnek nevezünk.

(Németh Gergő)          

 

 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.